Doe de test

Met deze test van 20 vragen kan je snel checken of je goed omgaat met de pers en blijft zorgen voor positieve berichtgeving over je merk. Klik nadien onderaan op Toon nu mijn score. Je krijgt dan meteen je score op 100, samen met de correcte antwoorden op alle vragen.

1. Ik stuur persberichten en interviewvoorstellen naar alle publicaties die we relevant vinden, ook al hebben we die publicaties niet altijd zelf bekeken of gelezen.

 
 

2. Ik heb geen vaste perslijst waar ik al mijn persberichten naar verstuur.

 
 

3. Na een belangrijk persbericht bellen we altijd na om te zien of de journalist het heeft ontvangen en er iets mee zal doen.

 
 

4. De voertaal van ons moederbedrijf is Engels, dus we vermijden om persberichten in het Nederlands of het Frans uit te sturen.

 
 

5. Hoewel de voertaal van ons moederbedrijf Engels is, vertalen we onze persberichten wel, maar liefst zo letterlijk mogelijk.

 
 

6. Ik verlaat regelmatig meetings om journalisten te bellen, of omdat ik zelf gebeld word door een journalist.

 
 

7. Het is de plicht van journalisten om nieuws te brengen.

 
 

8. Wanneer we een interview geven, verwacht ik niet dat de journalist onze citaten echt letterlijk overneemt in het artikel.

 
 

9. Het is goed om met vaste regelmaat een persbericht uit te sturen, ook al is er niet echt nieuws. We willen top-of-mind blijven bij de journalisten.

 
 

10. Een persconferentie organiseren, is de beste manier om veel journalisten in een keer te bereiken.

 
 

11. Wanneer we een aanvraag van een journalist binnen krijgen, proberen we er zeker binnen de twee werkdagen op te reageren.

 
 

12. Het is goed om persberichten ook altijd naar enkele algemene media of nieuwsagentschappen te sturen.

 
 

13. Het is beter om weinig of geen persberichten te sturen naar de hoofdredacteurs van kranten, radio en televisie.

 
 

14. Alleen als het niet anders kan, gaan we in op aanvragen van journalisten.

 
 

15. “Geen commentaar” is vaak het beste antwoord.

 
 

16. Om na te gaan of journalisten mijn persbericht ontvangen hebben, stuur ik hen vaak privé-berichtjes via Twitter of Facebook.

 
 

17. Ik heb één vaste contactpersoon bij elke redactie aan wie ik al mijn persberichten bezorg.

 
 

18. We sturen standaard geen foto’s of ander illustratiemateriaal mee met persberichten. Als journalisten dat nodig hebben, zullen ze daar wel om vragen.

 
 

19. Een persconferentie in Londen is een leuk uitje voor journalisten.

 
 

20. Nogal wat journalisten vinden het interessant om een productopleiding van twee dagen te volgen.

 
 

Nieuw op de blog

Vijf redenen waarom start-ups meteen moeten beginnen met PR

10 maart 2017

Nachtenlang zitten doorwerken aan je product, eindeloze meetings met mogelijke investeerders, de administratie van een eigen zaak, je eerste medewerkers ...

Perscommunicatie in zeven stappen

26 januari 2017

Vandaag kregen we een vermoedelijk nieuwe klant op bezoek die vroeg hoe perscommunicatie te werk gaat. ‘k Heb het de ...

De plicht van de journalist

29 december 2016

Een opmerking die we geregeld te horen krijgen: “Hoezo, journalisten zijn niet geïnteresseerd in ons nieuwe logo en onze nieuwe ...

Realisaties

Philips, mensen willen duidelijkheid

Het veelzijdige Philips is sinds enkele jaren bezig met het afstoten van activiteiten die ze niet langer als hun corebusiness ...

Nuance, de onzichtbare

Nuance Communications is de grootste producent ter wereld van spraaktechnologie en software voor digitaal documentbeheer. Het bedrijf slaagde erin om ...

Outspot, de vlucht vooruit

Voor crisiscommunicatie moeten onze klanten zelden beroep doen op onze diensten, gelukkig maar. Vorige zomer waren ze bij Outspot maar ...